Trauma

Hans van Therapie & Relatietherapie Heerlen-Landgraaf

Behandeling van trauma’s

Heb je een traumatische ervaring meegemaakt en heb je nog steeds last van de gevolgen daarvan?

Mijn naam is Hans Strack. Als gekwalificeerd therapeut ben ik geregistreerd bij de VIT en RBCZ. Ik heb veel ervaring bij het begeleiden van mensen met trauma. Op deze pagina vertel ik iets meer over trauma’s en de therapievorm waarmee ik mensen ondersteun.

Ingrijpende gebeurtenissen kunnen ons leven drastisch veranderen. Denk aan een ongeluk, dood van een naaste, het zien of ondergaan van geweld. Ons lichaam en geest reageren hier op een wonderbaarlijke wijze op. Als mens zijn wij in staat deze gebeurtenissen op de achtergrond te dringen, het lijkt dan net alsof ze niet meer bestaan.

In wezen is een trauma dus een positieve actie die ervoor zorgt dat het ondraagbare draagbaar wordt.

Of wij ons het trauma nou wel of niet bewust kunnen herinneren, het kan wel een grote invloed op ons leven hebben. De overlevingsstrategieën of patronen die wij ons eigen maken om de gevoelens en gedachten aan het trauma buiten ons bewustzijn te houden kunnen op zichzelf zorgen voor een enorme belasting.


Traumatherapie

Overlevingsmechanisme

Op het moment dat wij door gebeurtenissen in ons leven in de buurt van het trauma komen en het gevoel of de gedachte van toen komt in de buurt van de angst, paniek of het overbelast zijn, treedt ons overleving mechanisme in werking.

Hoe groter het trauma hoe harder wij moeten worden om niet herinnerd te worden. Het kan ervoor zorgen dat wij angstig worden, snel in paniek raken, niet meer durven voelen, door hele kleine dingen overbelast worden.

Tijdens therapie is het dan ook belangrijk heel voorzichtig de deur naar toen te openen. Jij als cliënt bepaalt het tempo en de stappen. In goede afstemming brengen wij het proces van heling op gang, zodat het nieuwe in plaats kan komen van het oude.

Contextuele therapie

Contextuele therapie is een instrument dat heel wat mogelijkheden biedt bij deze problematiek. Deze therapievorm verenigt de feiten met de psychologie en de omgeving en het systeem waarin wij leven. Het maakt mogelijk dat je op een andere manier met je trauma kan omgaan.

Wil je jouw trauma op een gezonde manier verwerken? Maak dan een afspraak.

Hans Strack
Geregistreerd bij VIT en RBCZ