Verslaving

Psycholoog Heerlen bij verslaving

Therapie bij verslaving

Je bent verslaafd aan een middel of een gedrag als het je niet meer lukt om te voldoen aan de verplichtingen op werk, school en thuis. Het kan ook gevaar met zich meebrengen (met teveel alcohol achter het stuur) of je kunt bij justitie belanden.

Men kan verslaving opvatten als een ziekte omdat het een hersenziekte is, dat wil zeggen een ziekte die gepaard gaat met een verstoord functioneren van de hersenen. Meestal ontstaat er een steeds dwingender behoefte aan het middel of het gedrag. Afhankelijkheid van een middel of gedrag kan vervelende gevolgen hebben voor jezelf, voor je omgeving en/of je gezondheid.

Men denkt dat verslaving erfelijk is. Verslaving heeft dan een erfelijke factor, maar het kan ook kopieergedrag zijn van het ouderlijk gedrag. Het gaat dan om de combinatie van erfelijkheid en omgevingsfactoren. Wij kunnen samen op zoek naar waar bij jouw verslaving de nadruk op ligt. Ook kunnen we eventuele onderliggende oorzaken opsporen.


Verslaving

Soorten verslaving

Er bestaan vele soorten van verslaving: Internetverslaving, Drugsverslaving, Alcoholverslaving, Koopverslaving, Seksverslaving, Werkverslaving, Nicotineverslaving, Eetverslaving, etc.

Voor de behandeling is het essentieel dat je gemotiveerd bent om je verslaving aan te pakken.

De behandeling

  • De therapie is er eerst op gericht het gebruik onder controle te krijgen of te stoppen. Dit gebeurt met gesprekstechnieken die op je motivatie gericht zijn. Ook zullen we kijken naar welke factoren jouw verslaving in stand houden.
  • Verder zal de behandeling bestaan uit lichaamsgericht werken. Je kunt meer inzicht krijgen in de psychologische betekenis van het lichaam ten aanzien van herstel. Door lichaamsbeweging kan vergif in je lichaam worden afgebroken. Daarbij is veel water drinken belangrijk.
  • Praten over je problemen met vertrouwden in je omgeving is van essentieel belang.
  • Dagindeling en het bijhouden van een dagboek kunnen vruchtbaar zijn.
  • Ga situaties uit de weg waar jouw verslaving wordt geprikkeld. Doe leuke dingen op het moment dat je aanvoelt weer in het oude verslavende patroon te gaan vervallen.
  • Bij seksverslaving is het van belang om te kijken naar de kant van het schuldgevoel en de zelfafwijzing, in plaats van de kant van de seksuele fantasieën en handelingen.

Uiteindelijk leer je jouw leven in te richten zonder verslavend middelengebruik of verslavend gedrag. Ik kan je helpen bij een optimistische en opbouwende aanpak van het stoppen van je verslaving.

Heb jij last van verslaving? Maak een afspraak. Ik help je graag verder!

Jeannette

Neem contact op


Psycholoog Heerlen Ervaringen van cliënten
Door jouw aanpak heb ik geleerd me open te uiten in mijn relatie, mijn gevoelens uit te spreken en duidelijk te maken wat ik nodig heb ...
Neem contact op

✔ Snel een eerste afspraak


psycholoog heerlen Psycholoog Heerlen
wordt gewaardeerd met 4.8 uit 5 sterren op basis van 10 reviews
Ik ben aangesloten bij:

logo-lvpw-rbcz
psycholoog heerlen Psycholoog Heerlen
Leenstraat 14
6372 HN Landgraaf
Top