Rouwverwerking

Rouwverwerking Heerlen

Therapie bij rouwverwerking en verlies

Je verdriet is intens. Je slaapt slecht, eet weinig, bent moe, bent soms duizelig en voelt je rusteloos. Je sluit je op. Toch is het beter om langzaamaan weer actief te worden. Na een tijdje zal je weer eens kunnen genieten.

Luister naar jezelf

Blijf alleen dat doen waar je behoefte aan hebt. Probeer lief en zorgzaam te zijn voor jezelf. Misschien kunnen lotgenoten je steunen. Maak daarin duidelijk wat je behoeftes zijn. Wees geduldig met jezelf. Misschien is het fijn voor je om een voorwerp van de overledene te koesteren en te beleven als een moment van troost.


Rouwverwerking

De vijf stadia van rouwverwerking

Volgens Kübler-Ross zijn er vijf stadia van rouwverwerking:

  • In de eerste fase zit je in de ontkenning, waardoor je langzaam de waarheid tot je krijgt.
  • In de tweede fase ben je boos .. want jij bent tenslotte alleen achtergebleven ..
  • In de derde fase ben je aan het marchanderen of onderhandelen of vechten. Je verzet je tegen het onoverkomelijke verlies.
  • Op een gegeven moment kun je depressief worden, want je kunt niet meer om de waarheid heen. Je verstopt je. Er is een kans dat je een verdovend middel als alcohol of een kalmeringsmiddel gebruikt.
  • De laatste fase is die van aanvaarding. De waarheid is niet te ontkennen en je accepteert het verdriet van je verlies.

Pas als het verdriet om je verlies je niet langer beheerst, zonder je dierbare te vergeten, en je er ‘slechts’ af en toe aan denkt, is je verlies verwerkt. Ik kan je ondersteunen in je rouwproces. Daarbij kan ik je troosten en helpen perspectief te zien in de toekomst.

Rouw en verlies hoeft je niet alleen bij een overlijden te overkomen. Het kan zich ook aandienen bij ontslag, bij verlies van je gezondheid, bij verhuizing, etc.

Heb jij hulp nodig bij jouw rouwverwerking? Maak een afspraak. Ik help je graag verder!

Jeannette

Neem contact op


Psycholoog Heerlen Ervaringen van cliënten
Door jouw aanpak heb ik geleerd me open te uiten in mijn relatie, mijn gevoelens uit te spreken en duidelijk te maken wat ik nodig heb ...
Neem contact op

✔ Snel een eerste afspraak


psycholoog heerlen Psycholoog Heerlen
wordt gewaardeerd met 4.8 uit 5 sterren op basis van 10 reviews
Ik ben aangesloten bij:

logo-lvpw-rbcz
psycholoog heerlen Psycholoog Heerlen
Leenstraat 14
6372 HN Landgraaf
Top