Therapie bij angsten
Eigenlijk komen angststoornissen voort uit een overlevingsinstinct. Faalangst bijvoorbeeld kun je in je jeugd ontwikkeld hebben, omdat je niet kon voldoen aan de eisen van je ouders. Je kunt je vroeger ook aangeleerd hebben om altijd voor anderen te zorgen en daardoor ben je uit het oog verloren wat je zelf nodig hebt.
Soorten angst
Er zijn zes typische angststoornissen:
- Je kunt angst hebben voor een bepaald voorwerp of een bepaalde situatie. Je denkt dan dat het voorwerp (liften, vliegtuigen) of de situatie (diep water, bepaalde dieren) gevaarlijk zijn. Dit wordt ‘specifieke fobie’ genoemd.
- Je kunt ook last hebben van een ‘paniekstoornis’, dat is eigenlijk de angst voor een paniekaanval wanneer je hart bijvoorbeeld te keer gaat of wanneer je duizelig bent.
- Een ‘dwangstoornis’, ook wel obsessieve-compulsieve stoornis, kan inhouden dat je angst hebt bijvoorbeeld om de controle te verliezen of dat je denkt dat je besmet raakt. Ook kan daarbij een alles bepalende drang ontstaan om bepaalde handelingen te plegen opdat je nare gedachten verdwijnen.
- Bij een ‘gegeneraliseerde angststoornis’ maak je je over alles zorgen.
- Een ‘sociale fobie’ kun je hebben als je bang bent om kritisch beoordeeld te worden door anderen in sociale situaties.
- Bij ‘posttraumatische stress-stoornis’ heb je behoorlijke angst die veroorzaakt is door een eerdere ervaring van gevaar. Bijvoorbeeld een verkeersongeval, verkrachting, oorlogservaring. Je kunt daardoor de traumatische ervaring herbeleven. Daardoor kun je extra prikkelbaar zijn en schrikreacties hebben.
In mijn behandeling gaan we op zoek naar de oorzaken van je angst. Je onderzoekt door middel van een gedragsdrama hoe je jouw angst kan pareren. We bouwen aan je zelfvertrouwen en aan een grotere weerbaarheid.
Heb jij last van angsten? Maak een afspraak. Ik help je graag verder!
Jeannette